Verdens tungeste vandrende pind

VpPå Naturama kan man i øjeblikket opleve noget helt specielt, da verdens tungeste vandrende pind har fået unger.

Trækfuglene ankommer

TrakfuglMaj måned er tiden hvor de sidste trækfugle ankommer. Det er bl.a. tornsanger, rødrygget tornskade og gøgen.

Johannes Larsen, Fuglehistorier og fugle croquis

Fugleq2Torsdag d. 11. maj kl. 16:30 - 20:00 tilbyder Naturama og Johannes Larsen Museet en spændende aften med oplæg om Johannes Larsens fuglearbejde ved museumsinspektør, Cand mag. i kunsthistorie Christian Kortegaard Madsen. Historier om ”croquis fuglene” ved seniorforsker og udstillingsleder Ph.d. Thomas Bjørneboe G. Berg samt instruktion i fugletegning ved kunstner og underviser Inge Marie Mørcke.

Nu går det stærkt! - foråret er på vej

Fugl1Nu sker det! Nu begynder det at gå stærkt! Ynglesæsonen er i fuld gang for mange arter. Ravnene får unger. Pattedyrenes fostre er blevet store, og dyr som fx hasselmusen, der ligger i vinterdvale, vågner i april.

Spændende påske aktiviteter

pskeharenKom til en masse sjove påskeoplevelser på Naturama i påsken. Hør om påskeharen og se de flotte, farverige og forskellige æg i ægudstillingen.

Nye varer i butikken

Krukker                                          Så er der kommet mange nye lækre varer i butikken. Husk du får 10% i rabat, hvis du har et årskort til Naturama.

Premiere på Vestindien Ekspeditionen

ChristiansstedDen 17. marts er det 100 års dagen for salget af de Dansk-Vestindiske Øer.

Fuglene og deres æg

ÆgSøndag d. 12. marts åbner Naturama dørene til årets anden særudstilling ”Fuglene og deres æg”.

Black Friday - også på Naturama

butikkenBlack Friday d. 25. 11 i hele butikken!! Dog ikke sælskindsprodukter, bøger og enklte brugskunstting. Kom ind og find nogle spændende varer. Der er også mange gode julegave og kalendergave ideer. Køb f.eks. et årskort i julegave. Vi holder åbent fra 10-18!!

 

 

Nisserne er flyttet ind på Naturama

Nisse1I december begynder nisserne at være ekstra aktive. Det er endnu engang også tilfældet på Naturama, hvor man igen i år i weekenderne i december kan se nisseudstillingen.

Ny udstilling om fugletræk

Igor SokolovNaturama åbner i november en udstilling om en af de fugletemaer, der gennem tiden har skabt mest undren: Fugletrækket. Glæd dig til en udstilling, der fortæller om gamle teorier og ikke mindst om Fyns popularietet blandt fugles valg af lokaliteter.

Erhvervspartneraften med et strejf af fjerne himmelstrøg

Partner event aften  3  22.09.2016Erhvervspartnere for Fjord&Bælt og Naturama mødtes til en inspirerende netværksaften med underholdning på Naturama den 22/9.

Charles Darwins banebrydende arbejde fortsættes

CDPå Naturama kan man i særudstillingen ”Brasilien og Regnskovens hemmeligheder” - opleve historier fra evolutionsteoriens barndom i sidste halvdel af 1800-tallet, samt i vores nye udstilling Livets Fossiler læse om jordens og livets udviklingshistorie.

Gør det forbi med din fobi

FobiTisser du i bukserne, når du hører en ugle? Eller stikker du af, når du ser en edderkop? Løsningen findes nu gennem et 12 ugers intensivt program, der skal gøre det forbi med din fobi.

Livets fossiler - Ny udstilling på Naturama

fossilDen 18. september åbner der en ny udstilling på Naturama; 'Livets fossiler'. Den består af over 200 fossiler. Udstillingen er orienteret i retning af museets øvrige udstillinger, og kan således bruges som udgangspunkt for nutidens fauna. Udstillingen sætter fokus på de fossiler, der kan findes overalt i det danske område.

Nissehygge på Naturama

HusnissenNisserne er igen flyttet ind i den gamle udstilling på Naturama. Der er åbent i weekenden d.25- 26 & 27. nov.2 3. & 4. dec og 9. 10. &11. dec. Se bl.a. det mystiske nisseskelet.

Fascinerende insekter

sommerfuglDer findes en yderst fascinerende stor verden af insekter, og på Naturama kan du se, høre og opleve en stor del af dem. I Danmark er der fundet omkring 20.000 arter af insekter.

Så skal der fanges insekter!

SommerfuglJuni er simpelthen måneden, hvor der skal fanges insekter! Overalt hvor man går, vil man støde ind i vores små seksbenede venner. Luften er fyldt med fluer, biller, sommerfugle og bier, som alle er med til at gøre en tur i mark og eng rigtig spændende.

Hvor skal vi bygge? Hvor skal vi bo?

SkovsangerDet kan være svært at få fastlagt hvilke parametre, der er afgørende for at dyr vælger deres yngleterritorier. Et forskerhold i Schweiz satte sig for at undersøge det for skovsangerens, Phylloscopus sibilatrix, vedkommende, da den vesteuropæiske bestand af skovsangere udviser et langstrakt fald i bestandsstørrelsen.

Flotte tørklæder med print

ToerkladePå Naturama kan du også lige nu få disse flotte tørklæder med dyreprint til 25% rabat i denne måned. De findes i flere forskellige farver.

-     

Se verden med insekters øjne

knlerhjSkal vi invitere insekterne i Naturamas Biorama? Hvordan insekter ser verden, er et af de spørgsmål, som forskere længe har stillet sig selv. De bliver heldigvis hele tiden klogere, for ny forskning har nu vist, at insekter har tredimensionelt syn, ligesom os mennesker.

Hasselmus, løbebiller, frøer og firben

HasselmusDet er nu tiden, hvor feltarbejdet begynder i Svanninge Bjerge. Årets forårs smågnaver index vil blive fundet i løbet af maj og fem nye skovparceller vil blive screenet for hasselmus, som supplement til undersøgelserne langs stendiget, som har stået på i tre år.

Svaner på græs syner af små snedriver

SangsvanerVi er vant til at se vores nationalfugl, knobsvanen, overvintre i Danmark, men i disse dage ses store flokke af den gulnæbbede sangsvane på mange af vores marker, hvilket der er en helt særlig grund til.

Vil du være med i Vildmandsforeningen?

VildmndsneHar du lyst til at være med i Vildmandsforeningen? Det er med stor glæde Svendborg Kommune har støttet Naturama til at opstarte Vildmandsforeningen. Gruppens formål er at dele aktive oplevelser i naturen og give frirum og ro for personlig sparring og erfaringsudveksling omkring deltagernes livssituation. 

Så er årets unger på vej

BogfinkeSå er årets unger på vej. Fuglene ligger på æg, rævefostrene vokser, de første harekillinger er født og hasselmusene vågner fra deres dvale for foden af træstubbe eller godt skjult i grenbunker.

Ny spændende særudstilling

ombygLige nu står Naturama på den anden ende. Her bliver bygget, hamret, malet, flyttet genstande m. m. Alt sammen for at det hele når at blive klar til at vi kan byde velkommen til åbningen af 2016-udstillingen "Brasilien & Regnskovens Hemmeligheder". Det bliver en udstilling, hvor du bliver taget med på en rejse til det sydamerikanske land Brasilien og dets mangfoldige dyreliv.

Cirkus Insektico

CirkusMine damer og herrer! Nu har i mulighed for en helt unik oplevelse! Den verdensomspændende sensation "Cirkus Insektico" er landet på Naturama. Herfra vil det fantastiske cirkus kunne bookes. Sprechstallmeister Emilio kommer med hele cirkusset, i en kuffert, ud på skolerne.

Tak for i år

FrerHer på Naturama vil vi gerne sige tak for i år, til alle vores gæster. Glæd dig til den nye sæson, hvor vi åbner med en ny stor og spændende udstilling.

My Teddy på tilbud

ugletaskeI Naturamas butik er der i oktober måned tilbud på de lækre produkter fra My Teddy. Serien omfatter sutteklude, musikuroer, rygsække og pusletæpper. Gæster med årskort får 30% rabat.

 

 

 

Vildmandskursus, få livsglæden igen på den maskuline måde.

VildmndNaturen giver dig mental balance. Første gang er d. 8. okt. Ved spejderhytten i Vejstrup ådal kl. 10.

Landsvaler og mariehønelarver

LandsvaleNaturen netop nu. Landsvalerne, der i april-maj ankom fra Afrika, har haft travlt.

Foto Gorgios Alexandris/ Shutterstouch

Det arktiske spisekammer

hvalfinde

Efter en kold, mørk vinter i Arktis kommer foråret springende med alt sin farve og liv. Pludselig eksploderer mængden af næring og dyr frem i de arktiske have og i Grønland. Arktis bliver forvandlet til et kæmpe spisekammer, som dyr fra hele verden kommer for at få glæde af.

Forskning

RdmusForskning

Naturama har pt gang i 6 forskningsprojekter

I samarbejde med SDU kører projektet ”SDU Bird” som er redekasseprojekt , hvor vi følger ynglebiologien, primært hos musvitter og blåmejser.

Forårsfornemmelser på Arktis

Lyset er på vej til den nordlige halvkugle. Foråret fornemmes ved en tur i skoven, hvor bladene på træer og buske så småt er på vej, mens fuglekvidren er tiltagende. Fuglene er ved at gøre klar til at lægge æg. Der samles redemateriale, og huller i træerne undersøges nysgerrigt.

Hvis vi tager et smut længere nordpå og nærmer os den smeltende iskant, oplever vi en sand eksplosion af liv. Den altafgørende algeproduktion er startet. Næringsstoffer frigives fra den smeltende havis, hvor den har været bundet, og kommer nu hele den arktiske fødekæde til gavn lige fra plankton til grønlandshval og isbjørn.

Flagspætten på frierfødder

FlagsptteFlagspætten trommer lystigt på skovens træer. Det er hannen der er på frierfødder. Han hugger hurtigt med næbbet mod en tør gren og frembringer en flot trommehvirvel.

Forår på Grønland

Shuttelstock-hjemmesideNår golfstrømmen bærer næringsstoffer med sig op til Grønlandshavet, bliver disse stille og roligt bundet til isen. Om foråret når isen smelter sker der pludselig noget helt vildt.

Fodretips til fuglene.

blmejseFuglene sætter stor pris på, hvis vi vil hjælpe dem med at finde mad i vinterkulden. Er du dog først begyndt at fodre fuglene, vænner de sig lynhurtigt til at der et fast fodringssted hos dig, derfor er du nødt til at blive ved.

Ny sæson på Naturama

Ved-iskanten

Det naturhistoriske museum Naturama i Svendborg fylder 10 år i 2015. I jubilæumsåret præsenteres særudstillingen: Ved iskanten.

Kortere dage, kortere horn

HjortDagene bliver kortere og de små fugle har travlt med at udnytte de lyse timer til at finde mad, til at klare den kommende vinter. Især de små mejser er aktive i træer og buske, men også en mere sjælden lille fugl vimser rundt mellem grenene. Det er fuglekongen, vores mindste fugl på blot 5 gram. Den er let at kende med sine gule ”krone” på hovedet. Den leder efter små insekter og edderkopper, imens den hele tiden holder kontakt med sine artsfæller med sin lyse stemme ”si si si”. Er du kommet lidt op i alderen er det ikke sikkert, du kan høre fuglekongen længere, da dens toneleje ligger meget højt.

Kortere horn
Vores mindste hjorteart er rådyret. Hannen, også kaldet råbukken, har et gevir, som hovedsagelig består af kalcium, ligesom kroppens knogler. Om efteråret er brunsttiden ovre og råbukkens testosteronindhold falder. Dette påvirker de celler, hvor opsatsen er fastgjort. Geviret falder simpelthen af og kan med lidt held findes i skovbunden. Dog skal man være hurtig, for musene vil gerne have tænderne i de kalciumholdige horn. Så snart vi træder ind i det nye år, begynder en ny og oftest større og flottere opsats at vokse frem på råbukken igen.

Bliv klar til Kong Vinter

EgernSå kom den første nattefrost og varsler at en ny årstid snart står for døren. Det skaber travlhed i naturen, hvor der er tre metoder til at komme gennem den forestående kolde tid.